dimecres, febrer 10, 2016

Xarxa de Municipis Indians

Sant Feliu de Guíxols, ciutat relacionada amb Amèrica 

  • Introducció: El ple del dia 29 de juliol de 2008 aprovava l'adhesió de Sant Feliu de Guíxols a la Xarxa de Municipis Indians. Comença així una aventura que reviu els anys de relació entre la costa mediterrània i Amèrica, especialment l'illa de Cuba o Puerto Rico. En aquest espai web anirem indicant les diferents accions relacionades amb aquesta adhesió.


Marxar a fer fortuna a Cuba
Els indians, també dits 'americanos' comprèn tot aquell col.lectiu de persones que van emigrar a Cuba, especialment a la primera meitat del segle XIX i, en molts casos, van acabar tornant a casa nostra, al cap de dècades, de vegades enriquits per l'oportunitat que se'ls va presentar en terra antillana, o de vegades amb més modèstia econòmica. En molts casos ni tan sols van tornar (a Sant Feliu es té constància d'un retorn de prop del 48%) Alguns dels que sí­ van tornar a casa van construir-se, en alguns casos, mansions o habitatges que havien de recordar-los el paisatge cubà, i per aquest motiu optaven per fer-se casalots amb moltes arcades, jardins interiors, pintures i frescos amb paisatges d'ultramar.
En el cas de Sant Feliu de Guí­xols, estudis com el de César Yañez (Estudis Guixolencs), Àngel Jiménez o Gerard Bussot (a partir de treballs sobre l'urbanisme, arquitectes i edificis), entre molts altres, poden servir de guia, entre altres documents, per entendre el fenomen migratori que va provocar que més d'un miler de guixolencs marxessin, durant tot el segle XIX, cap a l'aventura americana. Arran dels estudis dels investigadors abans esmentats es pot concloure que Sant Feliu va tenir un passat marcat per l'emigració en aquells moments, per bé que a la nostra ciutat no hi hagi tants elements patrimonials com en d'altres municipis, que en donin testimoni.

La Xarxa de Municipis Indians
Està formada inicialment per deu municipis de la costa catalana, tot i que està subjecta a noves adhesions. La presidència és al municipi de Begur, ja que en va ser l'impulsor. La vicepresidència executiva la tenen Sant Feliu de Guíxols i Sant Pere de Ribes (Garraf).
Els municipis inicials de la xarxa són:
Arenys de Mar, Begur, Blanes, Cadaqués, Lloret de Mar, Sant Feliu de Guíxols, Sant Pere de Ribes, Torredembarra, Palafrugell i Vilanova i la Geltrú.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::[Una curiositat]
El logotip de la Xarxa de Municipis Indians és obra de l'empresa de disseny Dosis de Sant Feliu de Guíxols. Aquesta empresa va guanyar el Concurs públic de propostes gràfiques, en el qual van concórrer nombrosos estudis de disseny de Catalunya.

Segueix-nos a Facebook i a Twitter | Telèfon de l'Ajuntament  - Centraleta 972 32 70 00 - Telèfon de Turisme 972 82 00 51