Jornades de Salut Pública i Municipi: passat i present

 

 

Sabeu arribar a Sant Feliu de Guíxols?


Mostra un mapa més gran

 

Jornades de Salut Pública i Municipi: passat i present
Associació Catalana de Municipis
Càtedra Martí Casals de la UdG

LA SALUT PÚBLICA I EL MUNICIPI:
PASSAT I PRESENT
Sant Feliu de Guíxols, 26 i 27 setembre 2013

I Jornada de Salut Pública de l’Associació Catalana de Municipis
V Curs d’Estiu de la Càtedra Martí Casals de la Universitat de Girona

L’objectiu del curs és oferir una panoràmica de la complexa relació entre la salut pública i els municipis. Es volen donar les claus per entendre com ha evolucionat aquesta relació des del segle XVIII a l’actualitat, amb especial referència a Espanya i Catalunya. Es plantejaran quines eren i quines són a l’actualitat les funcions sanitàries que l’Estat delega als municipis, així com el paper dels professionals com a agents de salut pública.

Les competències que es pensa han d’assolir els assistents són bàsicament dues: desenvolupar la capacitat de pensar les problemàtiques de la salut pública d’avui amb perspectiva històrica i prendre consciència que són moltes les professions implicades en les polítiques de foment de la salut pública. Els resultats que s’esperen és augmentar els coneixements sobre el tema a partir de les ponències dels ponents.

PROGRAMA

Dijous 26 setembre
Matí:
9.30h. Recepció de participants
10.00h. Benvinguda institucional a càrrec del Sr. Miquel Buch (President del l’ACM), el Sr. Joaquim M. Puigvert (Vicerector de Relacions Institucionals, Societat i Cultura de la UdG) i el Sr. Joan Alfons Albó i Albertí (Alcalde de Sant Feliu de Guíxols)
10.30h. Conferència inaugural a càrrec de Josep Lluís Barona (Universitat de València) : “La salut pública a Espanya i Europa: Passat i present”
11.30h. Pausa-cafè
12.00h. “El municipi com a generador de Salut”, a càrrec de Pau Batlle (Cap de l'àrea de polítiques i promoció de la salut de Dipsalut).
13.00h. “El municipi i les competències en salut pública”, a càrrec de Lluís Picart (Director de Protecció de la Salut, de l’Agència de Salut Pública de Catalunya)
14.00h. Debat
14.30h. Dinar

Tarda
16.00h. “El municipi i els professionals de la salut i de l’higiene a la Catalunya contemporània (1855-1936)” a càrrec de Joaquim M. Puigvert (Vicerector de la Universitat de Girona)
17.00h. Pausa-cafè
17.30h. Taula rodona: “La salut en el municipi des de la perspectiva dels professionals”. Amb la participació de Dolors Juvinyà (Facultat d’Infermeria de la UdG), Joan Alfons Albó i Albertí (Doctor en Veterinària i Alcalde de l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols), Neus Madrenys (Doctora en Farmàcia) i el Dr. Pere de Manuel Rimbau Muñóz (Coordinador Urgències Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta).
19.30h Debat
20.00h Visita al Monestir i a l’exposició Sisley-Kandinsky-Hopper. Col·lecció Carmen Thyssen.
Copa de cava a l’Hort del Rector.

Divendres 27 de setembre
Matí
9.30h. “El control sanitari de l’alimentació a Catalunya des d’una perspectiva històrica: la contribució dels veterinaris”, a càrrec de José Manuel Gutiérrez (Facultat de Veterinària de la UAB)
10.30h. “El control sanitari de l’alimentació a Catalunya i Europa, a l’actualitat”, a càrrec d’Eduard Mata (Veterinari i tècnic de l’Agència de Salut Pública de Catalunya)
11.30h. Pausa-cafè
12.00h. “La promoció d'estils de vida saludables. Un repte per a les administracions. La perspectiva del mon local”, a càrrec de: Magda Bertran (Cap de Secció de Salut Pública. Diputació de Barcelona).
13.00h. “La gestió de l’aigua a la Costa Brava: estat actual i reptes de futur”, a càrrec de Xavier Tristan Prat (Gerent del Consorci de la Costa Brava).
14.00h. Debat
14.30h. Dinar

Tarda
16.30h. Taula rodona: “Fer arquitectura al servei de la salut pública en el pas del segle XIX al XX: l’exemple de l’urbanisme, les cases barates, les escoles i els mercats”. Presidida i Moderada per Joaquim M. Puigvert (Vicerector de la Universitat de Girona i Director de la Càtedra Martí Casals de la UdG), amb la participació de Rosa M. Gil (Casa-Museu Rafael Masó), Maria del Mar Domingo (Colegio de Arquitectos del País Basco y Navarra), Andreu Pujol (doctorand UdG) i Manuel Guàrdia (Universitat Politècnica de Catalunya).
18.30h. Pausa-cafè al Mercat Municipal i Visita d’estudi a càrrec de Valeri Pastrana (col·laborador de l’Espai del Metge i la Salut Rural, Universitat de Girona)
20.00 h. Cloenda del Curs d’Estiu a la Sala de Plens de l’Ajuntament.

   

INSCRIPCIONS

Hi ha dues modalitats d'inscripció.

  1. Per a estudiants de la Universitat de Girona. Per tal de tenir reconeixement en forma de crèdits/... cal seguir aquest enllaç: CLIC AQUÍ.
    Del 13 de maig fins 15 dies abans de l’inici del curs. També es pot optar per fer-ho personalment a la seu de la Fundació UdG: Innovació i Formació: Edifici Mercadal, Plaça Jordi de Sant Jordi, 1, 17001 Girona. Tel 972210299 (Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.). Horari: de dilluns a dijous de 9 a 18 hores i divendres de 9 a 15 hores, i del 8 al 31 de juliol, de dilluns a divendres de 9 a 15 hores. Agost tancat
  2. Per al públic general, us demanem que ompliu el següent formulari. Preu d'inscripció: gratuït

{ckform Salut2013}

Més informació:
Oficina de Turisme
Pl. Monestir s/n (Edifici Monestir)
17220 Sant Feliu de Guíxols
Tel. 972821575
Horari: 10h a 14h / 16h a 20h
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Organitza:
Associació Catalana de Municipis
Càtedra Martí Casals de Medicina i Salut en l’Àmbit Rural de la UdG

Col·labora:
Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols
Ajuntament de Sant Cristina d’Aro
Ajuntament de Castell-Platja d’Aro
Col·legi Oficial de Metges de Girona

Imprimeix Correu electrònic

OFICINES D'INFORMACIÓ
I ATENCIÓ CIUTADANA (OIAC)

Seu Central: Plaça del Mercat 6-9
oiac@guixols.cat · Tel. 972 32 70 00

Seu a Vilartagues: Plaça de Salvador Espriu s/n
oiac@guixols.cat · Tel. 972 82 01 01

Horari: feiners de 9 a 14 h 

Els nostres mitjans socials: Facebook | Twitter | Instagram 

Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols

©  Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols
Avís legal · Accedir · Crèdits