diumenge, agost 30, 2015

MERCATS MUNICIPALS

 

historia

MERCAT COBERT

El fet que, sobretot el peix, s’hagués de mercadejar a l’aire lliure – al passeig i a Rambla Vidal – (1753) va fer que ja en la segona meitat de s. XIX i els primers anys del segle XX, a Sant Feliu es parlés molt de la necessitat de construir una plaça mercat coberta on instal·lar-hi de manera decorosa i definitiva els llocs de venda de carn i peix. Però no va ser fins l’any 1927 que l’Ajuntament afrontà decididament aquest problema urbà de primera instància i encarregà a l’arquitecte municipal Joan Bordàs i Salellas, el projecte i la corresponent memòria,  així com el pressupost i el plec de condicions facultatives i econòmiques.

Pel novembre de 1930 s’acabaren completament les obres i se’n va fer la recepció provisional, essent-hi present l’alcalde Ramón Bonet i Coll, el tinent d’alcalde delegat de foment Josep Palahí i Auter, l’arquitecte municipal Joan Bordàs i el constructor de l’obra Narcís Franquesa Vall.llosera.
 
Es tracta , en definitiva, d’un edifici de planta baixa, amb soterrani , de persianes i vidres opacs a totes les obertures. L’estructura general de la coberta és metàl·lica, amb pilans de ferro laminat en forma de creu.
És un edifici de notable interès, com a obra projectada per Joan Bordàs, signat físicament en les seves parets, i que figura físicament a les guies i inventaris d’arquitectura de la província. Per això, s’ha catalogat com a bé d’interès local a conservar i protegir per part de l’Ajuntament i, com a tal, està inclòs en el “catàleg del patrimoni arquitectònic i elements d’interès històric i artístic de Sant Feliu de Guíxols."
 
En l’actualitat, atesa la reforma que s'està realitzant hi ha ocupats un total de nou llocs : dos carnisseries, tres peixateries, una fruiteria, dues polleries i una xarcuteria. A més al seu entorn, i de manera ambulant, cada dia hi tenen els seu lloc onze venedors de fruita i verdura i un venedor de flors i plantes.
 
MERCAT SETMANAL  
 
Sant Feliu de Guíxols, com antiga ciutat medieval, tenia la plaça dins el recinte emmurallat. Un lloc públic espaiós, rectangular i en part porticat que esdevenia el centre públic i comercial de la població.
 
El mercat setmanal va ser un privilegi que el rei concedí , junt amb la fira anual, a la població l’any 1323.Totes les transaccions econòmiques tenien lloc a la plaça, ja que el recinte permetia un millor control de la qualitat dels productes, de les seves condicions sanitàries, dels preus de les mercaderies i dels pesos i mesures i, evidentment, de les contribucions. El mostassaf, una mena de funcionari municipal, en feia les funcions de control.
 
El mercat setmanal té lloc tots els diumenges al matí i en l’actualitat ubica 119 parades de diferents articles; alimentació, equipament de llar, equipament de la persona, lleure-cultura, tèxtil-moda i salut i cosmètica, amb una superfície total de 2.646 m2 que es col.loquen a la Plaça del Mercat, presidida per la font de 1859, i a la meitat sud del Passeig de Mar.

tramits

BAIXES, AMPLIACIÓ, CANVI DE SITUACIÓ I CANVI DE SITUACIÓ MÉS AMPLIACIÓ DEL LLOC DE VENDA DEL MERCAT

http://ciutada.guixols.cat/DetallTramit/_Klqbpu_J_iBnBAOAx23QYemltrjMdiP1

CANVI DE TITULARITAT DEL LLOC DE VENDA DEL MERCAT PERIÒDIC O FIX 

http://ciutada.guixols.cat/DetallTramit/_Klqbpu_J_iAlvRaV2WSLY510u67JF-hb

CESSAMENT DE L'ACTIVITAT

http://ciutada.guixols.cat/DetallTramit/_Klqbpu_J_iBsQa4Q709IXg 

LLOC DE VENDA NOU DEL MERCAT

http://ciutada.guixols.cat/DetallTramit/_Klqbpu_J_iBgSc_gKt8LRifRbnK2qy7u

RENOVACIÓ DEL LLOC DE VENDA DEL MERCAT

http://ciutada.guixols.cat/DetallTramit/_Klqbpu_J_iCC_-68P53vTjvcuhVVgkm1

noticies

 

CONFERÈNCIA : COM HEM D'ETIQUETAR ELS PRODUCTES

El dia 30 de maig a les 10 h del matí tindrà lloc a la Biblioteca Octavi Viader i Margarit una conferència de " Com hem d'etiquetar els productes?" a càrrec del Sr. Xavier Nieto , tècnic de l'Agència Catalana de Consum de la Generalitat de Catalunya.

Aquesta conferència està dirigida especialment a comerciants que etiquetent productes alimentaris.

Caldria confirmar assitència abans del dia 27 de maig al tel . 972.32.70.33, al fax. 972.32.69.17 o al correu electrònic Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessiteu que el JavaScript estigui habilitat per a mostrar-la .

Organitza: Xarxa de Mercats Municipals de Girona.

CONCURS PER A L'ADJUDICACIÓ DE LES PARADES I CAMBRES FRIGORÍFIQUES DEL MERCAT COBERT MUNICIPAL DE SANT FELIU DE GUIXOLS  

www.guixols.cat/files/comer%C3%A7/Mercat/pdf%20publicitat2.pdf

L’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols comunica que els plecs de clàusules del concurs per a l’adjudicació de les  parades i les cambres frigorífiques del mercat cobert municipal continua vigent i actualment es pot optar per una adjudicació de forma directa fins el 31 de desembre de 2011. Cal remarcar que les condicions de finançament del cànon són molt avantatjoses fins un 80% del mateix es podrà pagar en quotes mensuals amb un ajornament màxim de 13 anys per les parades i cambres i al tipus d’interès que l’ajuntament té el seu préstec. Per més informació podeu adreçar-vos a l’Àrea de Guíxols Desenvolupament C/ Enamorats, 65-99 1r pis ( Estació Autobusos) de 9 a 13 de dilluns a divendres o bé concertar visita al tel 972.32.70.33

Documents relacionats  amb la notícia: 

www.guixols.cat/files/comer%C3%A7/Mercat/20113001903.pdf

www.guixols.cat/files/comer%C3%A7/Mercat/20113001904.pdf

 A XARXA DE MERCAT SEDENTARIS ATORGA UN XEC SOLIDARI AL BANC D'ALIMENTS 

La Xarxa de Mercats Sedentaris de les comarques gironines (XMG) ha fet donació d'un xec per valor de 19.611 euros al Banc d'Aliments. Han participat a l'acte la diputada de Comerç de la Diputació de Girona, Pilar Mundet; el vicepresident del Banc d'Aliments de Girona, Federic Gómez, i representants dels nou mercats i municipis que conformen la Xarxa.

Els diners del xec provenen de la campanya "La meva bossa, al meu mercat" que la Xarxa va iniciar el passat 19 de desembre i que ha consistit a oferir als clients la possibilitat d'aportar un euro a canvi de rebre una bossa de roba reutilitzable. D'aquesta manera, la campanya, a banda de promoure la recaptació solidària, també ha servit per preservar el medi ambient mitjançant la reducció de l'ús de bosses de plàstic.

La Xarxa de Mercats Sedentaris es va crear el passat mes de juliol amb el suport de la Diputació de Girona i la conformen nou mercats: Girona, Salt, Olot, Roses, Palamós, Sant Feliu de Guíxols, Lloret de Mar, Portbou i Palafrugell. El seu objectiu principal és crear un marc de treball comú per convertir els mercats gironins en equipaments moderns i competitius, atractius per als consumidors. En un context econòmic com l'actual, la Xarxa ha considerat oportú donar suport al Banc d'Aliments amb aquesta aportació econòmica.

www.guixols.cat/files/comer%C3%A7/Mercat/20100310ia_com_xarxamercats_jpg.jpg

CONCURS PER A L'ADJUDICACIÓ DE LES PARADES I DE LES CAMBRES FRIGORÍFIQUES DEL MERCAT COBERT MUNICIPAL DE SANT FELIU DE GUIXOLS  

L’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols comunica que el plec de clàusules del concurs per a l’adjudicació de les parades i de les cambres frigorífiques del mercat cobert municipal ja ha estat publicat en els butlletins oficials i per tant el període per presentació de pliques finalitza el proper 11 de juny de 2010. Cal remarcar que les condicions de finançament del cànon són molt avantatjoses fins un 80% del mateix es podrà pagar en quotes mensuals amb un ajornament màxim de 13 anys  i al tipus d’interès que l’ajuntament té el seu préstec. Per més informació podeu adreçar-vos a l’Àrea de Guíxols Desenvolupament C/ Enamorats, 65-99 1r pis ( Estació Autobusos) de 9 a 13 de dilluns a divendres o bé concertar visita al tel 972.32.70.33

Documents relacionats  amb la notícia: 

www.guixols.cat/files/comer%C3%A7/Mercat/Plec%20condic%20concessions%20parades%20mercat-ple%20250310.pdf

www.guixols.cat/files/comer%C3%A7/Mercat/Parades%20Laterals.pdf

www.guixols.cat/files/comer%C3%A7/Mercat/Parades%20Centrals.pdf

www.guixols.cat/files/comer%C3%A7/Mercat/Cambres.pdf

www.guixols.cat/files/comer%C3%A7/Mercat/10123077.pdf

contacte

Guíxols Desenvolupament

C/dels enamorats, 65-99 (1r pis estació autobusos) 17220 Sant Feliu de Guíxols

tel. 972.32.70.33 fax. 972.82.01.19 mail: industria@guíxols.cat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Segueix-nos a Facebook i a Twitter | Telèfon de l'Ajuntament  - Centraleta 972 32 70 00 - Telèfon de Turisme 972 82 00 51