Consulteu com conservar de la millor manera possible els aliments frescos que adquiriu en aquests dies

VERDURES HORTALISES

 

En aquests dies de confinament, no podem anar tan sovint a comprar aliments frescos, per tant, la seva conservació, ara més que mai, és molt important. Des de l’institut d’investigació de la Generalitat de Catalunya, l’IRTA, ens donen alguns bons consells.

Les fruites, verdures i hortalisses, com ara les mongetes, les bledes, l’enciam o el bròquil, guardem-los als calaixos inferiors de la nevera. Les pomes i les peres, els cítrics, les carxofes, els alls, els tomàquets, les cebes i les patates poden conservar-se fora de la nevera, si pot ser en un lloc fresc, sec i ben ventilat, i, sobretot fora de bosses de plàstic, per evitar floridures i deteriorament ràpid. En el cas de les peres i els tomàquets, també es poden guardar dins la nevera.

Podem aprofitar la fruita més madura per fer-ne macedònia, confitures, compotes. També es pot congelar si és que es consumirà transformada, ja que en congelar-la, es trenquen les membranes cel·lulars i la seva textura canvia i es perd crocantor i fermesa.

En el cas de les hortalisses fresques, si no han de ser consumides pròximament, també es poden congelar. D’entre les de temporada, com els pèsols o les faves, poden congelar-se en cru, mentre que la mongeta tendra i els espinacs es recomana escaldar-les abans.

Pel que fa a la carn i peix, a la nevera, els col.locarem a la zona més freda, que és el prestatge inferior. És important que estiguin en un recipient o bossa perquè els sucs no contaminin altres aliments ni d’altres aliments els contaminin.

Per congelar-los, els embolicarem en bosses al buit o amb film en contacte, procurant que el contacte directe amb l’oxigen sigui el mínim. Si s’han comprat envasats, la carn i el peix també poden congelar-se directament dins de la safata.

Sobre els formatges, els frescos tenen una vida molt més curta que els madurats, i per això caldrà consumir-los en els dies pròxims a la seva adquisició. Pel que fa als formatges madurats tenen una vida molt llarga.

Els formatges de pasta dura es conservaran millor si els comprem sencers o en tacs. Si els comprem a llenques, se’ns assecaran i floriran més fàcilment. Els guardarem a la nevera, embolicats amb paper film o a dins d’una carmanyola.

Quant als formatges de pasta tova tipus brie o camembert, caldrà embolicar-los amb paper film perquè no s’assequin i perquè mantinguin l’estructura, mentre que els de pasta filada, com la mozzarella, serà millor conservar-los dins del seu sèrum. Es poden congelar però tenint en compte que el procés de congelació pot trencar les estructures cel·lulars, i això farà que quan es descongeli perdi aigua i la seva estructura canviï.

Imprimeix Correu electrònic

Darreres notícies

Coronavirus Consells

Documents oficials

Informatiu ràdio

Ajuntament/Administració

OFICINES D'INFORMACIÓ
I ATENCIÓ CIUTADANA (OIAC)

Seu Central: Plaça del Mercat 6-9
oiac@guixols.cat · Tel. 972 32 70 00

Seu a Vilartagues: Plaça de Salvador Espriu s/n
oiac@guixols.cat · Tel. 972 82 01 01

Horari: feiners de 9 a 14 h 

Els nostres mitjans socials: Facebook | Twitter | Instagram 

Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols

©  Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols
Avís legal · Accedir · Crèdits