Fase 0 de desconfinament: quins comerços poden obrir i amb quines condicions?

shop-2607121 1280

L’entrada en vigor aquest dilluns, 4 de maig de 2020, de la fase 0 de la desescalada de mesures contra el coronavirus a l'Estat espanyol comporta la possibilitat que part del petit comerç reobri les seves portes. És una de les principals mesures que contempla aquest primer estadi de camí cap a l’anomenada nova normalitat, una etapa inicial les implicacions de la qual es van publicar ahir nit al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE).

D'acord amb aquest document, de compliment arreu de l'Estat a excepció d'alguns territoris insulars que ja es troben a la fase 1 (La Graciosa, El Hierro i La Gomera -Illes Canàries- i Formentera -Illes Balears), els establiments que poden obrir són aquells que es dediquen al comerç minorista (botigues), a la prestació de serveis professionals o a l’hostaleria i restauració. Tanmateix, encara no podran aixecar persianes els locals amb més de 400m² de superfície. Tampoc els centres comercials ni les botigues que es troben al seu interior, a menys que tinguin un accés directe i independent des del carrer.

Amb tot, no són pocs els procediments de seguretat i higiene que els negocis hauran de seguir per tal de prevenir la propagació del coronavirus. Una sèrie de condicions que repassem a continuació.


Dins del mateix municipi

Els habitants es poden desplaçar només als establiments del municipi propi. Com a excepció, es podrà anar al comerç d’una altra localitat únicament en cas que el servei en qüestió no estigui disponible a la població d’origen.


Sistema de cita prèvia i divisió en horaris

Només es podrà accedir als establiments per rebre un servei o comprar un producte si s’ha concertat abans una cita prèvia via telefònica o telemàticament. És una mesura, però, que no afecta els comerços que fins ara ja estaven oberts per ser considerats de primera necessitat.

De la mateixa manera, els negocis hauran d’establir un horari d’atenció preferent per a majors de 65 anys i que coincideixi amb la franja en què aquest col·lectiu pot sortir al carrer, és a dir, de 10:00h a 12:00h i de 19:00h a 20:00h.


Servei de recollida per emportar o entrega a domicili per a negocis d’hostaleria i restauració

Restaurants, bars, cafeteries i altres establiments de preparació o venda de menjars i begudes poden entregar el seu producte bé mitjançant el repartiment a domicili, bé per mitjà de la recollida al local. En el segon supòsit, s’ha de fer comanda prèvia per telèfon o per Internet: en cap cas no es pot fer presencialment. Continua prohibida la consumició in situ, tant a dins dels locals com en les terrasses.

En el cas de la recollida al local, els establiments indicaran als clients una hora per passar a buscar el menjar o beguda, un horari que s’ha de respectar amb la màxima precisió possible per evitar aglomeracions.

mampara


Un client per treballador i respectant la distància de seguretat

Cada treballador podrà fer-se càrrec, sense excepcions, d’un únic client. La distància entre ells sempre haurà de ser de dos metres; quan això no sigui possible per les circumstàncies del servei, la distància es pot reduir a un metre, però sempre i quan es disposi de mampares, mostradors o equips de protecció individuals. Per tal de facilitar l'acompliment de les distàncies de seguretat, els locals hauran de fer ús de senyalitzacions, balises i cartells, entre d’altres.

Els clients estaran a l’interior dels locals només l’estona imprescindible per a rebre el servei o adquirir el bé.


Mesures d’higiene excepcionals

Els comerços que obrin al públic tindran l’obligació d’efectuar un mínim de dues desinfeccions diàries, una d’elles al final de la jornada laboral. S’haurà de desinfectar amb especial èmfasi aquelles zones de contacte freqüent, com ara poms de portes, telèfons o mostradors. També serà obligada la desinfecció del local en cas que hi hagi un canvi de torn de treballadors.

Els propietaris hauran de garantir equip de protecció adequat a les circumstàncies del local, mentre que pel que fa a la clientela, es posarà a la seva disposició gel hidroalcohòlic que s’hauran d’aplicar a les mans tan bon punt entrin a un negoci. No és obligatori que portin guants ni mascareta, però sí molt recomanable.


Treballadors i clients: ni malalts ni en període d’aïllament

Queda totalment prohibit que tant empleats com usuaris accedeixin als petits comerços si mostren símptomes de la malaltia o si directament han estat diagnosticats com a infectats per coronavirus. Tampoc no està permès per a persones en període d’aïllament pel mateix motiu.


(Font: document de preguntes freqüents contestades sobre la reobertura al públic de comerç minorista (botigues) i de serveis, inclosa restauració i hostaleria)

Imprimeix Correu electrònic

Darreres notícies

Coronavirus Consells

Documents oficials

Informatiu ràdio

Ajuntament/Administració

OFICINES D'INFORMACIÓ
I ATENCIÓ CIUTADANA (OIAC)

Seu Central: Plaça del Mercat 6-9
oiac@guixols.cat · Tel. 972 32 70 00

Seu a Vilartagues: Plaça de Salvador Espriu s/n
oiac@guixols.cat · Tel. 972 82 01 01

Horari: feiners de 9 a 14 h 

Els nostres mitjans socials: Facebook | Twitter | Instagram 

Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols

©  Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols
Avís legal · Accedir · Crèdits