Presentació del llibre El Ferrocarril de Sant Feliu desaparegut

trendesapareugt

25 de novembre de 2017 a les 17:00

Sala Abat Panyelles del Museu d'Història - Monestir, Planta 4

El treball que presentem és un recull d’històries i de moments viscuts al llarg dels 77 anys de vida del Carrilet. El formen fotografies recopilades expressament per a l’ocasió, però també hi trobareu anècdotes i molts records viscuts pels seus protagonistes, els nostres avantpassats i alguns de nosaltres.
Els textos són a càrrec de Francesc Xavier Bosch, llicenciat en Història i Màster en Formació del Professorat d’ESO i Batxillerat per la UdG. Des del 2013 codirigeix amb Josep Murlà Janó(col·leccionista i investigador guixolenc) unes conferències destinades a alumnes d'ensenyament primari i secundari on s’exposa l’ascens i la caiguda del Nazisme, la Segona Guerra Mundial i la tragèdia de la Shoah. Actualment prepara un estudi històric sobre el Sant Feliu de Postguerra.
LLibre coeditat per l'Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols i l'editorial Efadós

més informació

Presentació del llibre “El ferrocarril de Sant Feliu desaparegut” coeditat per l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols i l’Editorial Efadós, en el marc de la celebració dels 125 anys de la inauguració de la línia de ferrocarril de Sant Feliu de Guíxols a Girona.

El llibre consta de 6 apartats que reflecteixen tots els àmbits del tren: els inicis, les locomotores i els vagons, els ferroviaris, les mercaderies, els passatgers, i després del darrer viatge.
S’ha tingut una cura especial a l’hora de reflectir la vessant més humana del tren, procurant transmetre com el vivia la gent i com de propi se’l sentia, resseguint-ne la història des d’un punt rigorós i, alhora, buscant l’anècdota que humanitza aquesta història tant a partir dels textos com de les imatges.

Prop de 150 fotografies i més de 180 pagines ens acompanyen en un viatge de més de setanta-set anys de vida del tren de Sant Feliu. La procedència de les fotografies es variada i diversa, fruit de l’estreta col·laboració dels ajuntaments i els arxius històrics de les poblacions que hi havia al trajecte de la via del tren. Molt destacable ha estat l’aportació de particulars, doncs durant la recerca d’informació per a realitzar l’exposició itinerant, han sorgit noves fotografies mai vistes, ja sigui perquè obraven a mans d’antics ferroviaris o de particulars molt aficionats al tren que durant molt de temps s’han dedicat a recuperar-ne la memòria visual i que generosament i entusiasta han volgut contribuir a l’empresa.

Els textos que il·lustren les fotografies han anat a càrrec de Francesc Xavier Bosch (Llicenciat en Història per la Universitat de Girona i Màster en Formació del Professorat d’ESO i Batxillerat en l’especialitat de Geografia i Història) i la selecció a càrrec de Xavier Roca Noguer i la pròpia editorial Efadós.

Els actes commemoratius del 125è de la inauguració de la línia de ferrocarril de Sant Feliu de Guíxols a Girona, van començar el proppassat mes de juny amb la inauguració, a l’antic Hospital Municipal de Sant Feliu de Guíxols, de l’exposició itinerant que recorrerà l’antiga línia d’estació en estació fins arribar a Girona on es podrà veure el proper mes de setembre de 2018. Cadascuna de les poblacions organitzarà activitats relacionades amb l’exposició, tal i com ja es va fer a Sant Feliu on es va poder gaudir d’un seguit d’activitats adreçades a públics diversos tals com sessions de conta-contes especials del tren ganxó per als més petits, o sessions cinematogràfiques de filmets realitzats per cineastes amateurs de la localitat tant documentals com dramatitzats, així com la dedicació temàtica dels Tallers d’Història destinats a la població escolar durant aquest curs 2017-2018 amb l’edició de material pedagògic que es posarà a l’abast, també, de tots els centres d’ensenyament de les poblacions que resseguia la línia ferroviària que tinguin interès en treballar el tema.

OFICINES D'INFORMACIÓ
I ATENCIÓ CIUTADANA (OIAC)

Seu Central: Plaça del Mercat 6-9
oiac@guixols.cat · Tel. 972 32 70 00

Seu a Vilartagues: Plaça de Salvador Espriu s/n
oiac@guixols.cat · Tel. 972 82 01 01

Horari: feiners de 9 a 14 h 

Facebook  Twitter  Instagram

Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols

© 2016-2020 Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols
Avís legal · Accedir · Crèdits