Sardana a Sant Feliu de Guíxols

La Capital de la Sardana de Sant Feliu de Guíxols es trasllada al 2021

sardanamaig 1024x768

Imatge d'una ballada de sardanes a Sant Feliu de Guíxols, al maig de 2019

 • La situació també afecta les cites previstes de Balaguer i Sant Cugat del Vallès
 • La decisió s’ha consensuat entre les tres poblacions que els propers anys ostentaran aquest títol de ‘Capital de la Sardana’ 

Arran de la incertesa per la situació d'emergència de la Covid-19 i les nombroses cancel·lacions d'actes i activitats de caire cultural, la Confederació Sardanista de Catalunya, d'acord amb l'Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols i l'Agrupació Amics de la Sardana (principals organitzadors de l'esdeveniment), han decidit ajornar al 2021 la Capital de la Sardana per Sant Feliu de Guíxols. D'aquesta manera, Sant Feliu de Guíxols es proclamarà el 2021, Balaguer el 2022, i Sant Cugat del Vallès el 2023. La decisió s’ha pres de manera consensuada entre totes les poblacions afectades.

La decisió s'ha pres després d'analitzar l'afectació cultural que estan generant les mesures de contenció per la Covid-19, i davant la impossibilitat de preveure quan es podran tornar a celebrar els esdeveniments programats amb normalitat.

Sant Feliu de Guíxols tenia preparat un amplíssim programa per aquest 2020 que començava al mes de març, i ara es traslladarà al 2021. De fet, la proclamació de Sant Feliu de Guíxols, Capital de la Sardana prevista per al passat 21 de març ja es va haver de cancel·lar per aquest motiu. La principal aportació guixolenca era l'acostament de la sardana a les escoles i una reivindicació especial pel fet sardanista local, amb compositors d'excepció com Juli Garreta entre molts d'altres.

Des de l'Ajuntament es considera la decisió "encertada, no exempta d'un punt de tristor, però perfectament comprensible i amb il·lusió per al nou calendari que es planteja".

 

 

 

___________

 

Informacions anteriors:

 

 

 

2020 és l'Any en què Sant Feliu de Guíxols havia de ser Capital de la Sardana, però s'ha traslladat a 2021. Per veure el vídeo de presentació de Sant Feliu de Guíxols i la sardana podeu fer clic aquí.

Sant Feliu de Guíxols, capital de la Sardana 2020

Sant Feliu de Guíxols s’estrena aquest 21 de març, i durant tot aquest 2020, com a Capital de la Sardana agafant el relleu de Perpinyà. Aquest certamen proposarà un programa d’activitats per tot l’any.

La regidora d’Esdeveniments, Núria Cucharero, ha explicat que l’objectiu és “deixar empremta” en la població seguint la filosofia d’integrar la dansa i la música en el dia a dia, “des de la transversalitat”, als barris, les escoles i els grans esdeveniments que cada any tenen lloc a la població.

El projecte promou que la dansa sigui present en les cinc escoles de primària del municipi i així divulgar la sardana i fer-la present en les noves generacions i no s’estanqui. Es treballarà la sardana en els seus aspectes teòrics –amb tallers i explicacions a les aules–, però també pràctics: a més de les classes en horari escolar, també aposten per treballar-ho en extraescolars, per als alumnes que hi vulguin aprofundir a la tarda o els dissabtes. El propòsit és fer una exhibició de dansa juntament amb la cobla infantil, un projecte conjunt entre l’Escola Municipal de Música i l’escola Gaziel.

L’Arxiu Municipal de Sant Feliu de Guíxols també tindrà un paper protagonista durant aquest certamen. Es duran a terme accions de catalogació, digitalització i accés online del fons de compositors, així com la digitalització i accés online d’audiovisuals, per tal de recuperar documents audiovisuals relacionats amb la sardana.

Per altra banda, Sant Feliu de Guíxols serà l’escenari de diferents exposicions i activitats amb l’objectiu de explicar la història de la sardana i la seva relació amb la ciutat, com per exemple una exposició sobre el compositor Juli Garreta i l’estrena de la versió cantada de la Sardana Juny, entre moltes altres.

 SARDANA CORONAVIRUS

Programa d’actuacions del museu d’història i arxiu municipal

Amb motiu de la celebració de la Capitalitat de la Sardana a Sant Feliu de Guíxols, l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols ha programat actuacions en diferents àmbits per sumar-se a aquest gran esdeveniment:

 1. Recuperació del patrimoni de la ciutat
 2. Programació d’activitats pedagògiques dels Tallers d’Història (en coordinació amb els centres educatius de la ciutat)
 3. Activitats de difusió: exposició, publicacions, etc.

 

 1 RECUPERACIÓ DEL PATRIMONI DE LA CIUTAT

Patrimoni històric i artístic

1.1 RESTAURACIÓ DEL BUST DE JULI GARRETA, DE JOAN BALMAÑA

L’Associació d’Amics del Museu de Sant Feliu de Guíxols ha portat a terme la restauració del bust de Juli Garreta, escultura realitzada per l’artista Joan Balmaña.

 

Patrimoni documental

L’Arxiu Municipal de Sant Feliu de Guíxols (AMSFG) va promoure l’elaboració del catàleg raonat de l’obra de Juli Garreta i Arboix, que es troba dispersa en diferents centres i institucions. Disponible en línia a http://arxiumunicipal.guixols.cat/juli-garreta-arboix.html

 

A més, l’AMSFG conserva els fons de diversos músics i compositors com Josep Roig (Sant Feliu de Guíxols, 1869 - ca 1940) i el seu fill Arseni Roig (Sant Feliu de Guíxols, 1900-1972); Agustí Figueras (Sant Feliu de Guíxols, 1867-1947) i Rafael Figueras (Sant Feliu de Guíxols, 1906 – 1989) que pertanyien a una nissaga de músics i compositors de, com a mínim, quatre generacions. També de mestres que formaven part del cercle de Juli Garreta, com Josep M. Vilà Gandol (Sant Feliu de Guíxols, 1904 - Girona, 1937); Josep Gravalosa (Santa Coloma de Farners, 1882 - Sant Feliu de Guíxols, 1975) o Lluís Lloansí (Sant Feliu de Guíxols, 1914 - Barcelona, 2009). Actualment hi ha els inventaris d’aquests fons a http://arxiumunicipal.guixols.cat/que-tenim/fons-personals.html

 

Accions:

1.2 CATALOGACIÓ, DIGITALITZACIÓ I ACCÉS ON LINE DE FONS DE COMPOSITORS

Catalogació i digitalització de partitures i documents per a la difusió en línia dels fons següents: Fons Josep M. Vilà Gandol, del Fons Lluís Lloansí, del Fons Josep i Arseni Roig i d’Agustí i Rafael Figueras. Catalogació i difusió del catàleg en línia del fons Josep Gravalosa.

1.3 DIGITALITZACIÓ I ACCÉS ON LINE D’AUDIOVISUALS

Recuperació de documents audiovisuals on apareixen ballades de sardanes: Fons Alexandre Matas Conchillo (anys 60 i 70) i vídeo corresponent a la celebració dels 25 Anys d’Aplecs a les Comarques de Girona (facilitat per Pere Gimbernat).

 

Aquestes tasques es realitzaran durant la Capitalitat de la Sardana per poder facilitar l’accés en línia dels diferents fons i documents l’any 2021.

 

2. SERVEI PEDAGÒGIC TALLERS D’HISTÒRIA

 

L’AMSFG ha programat les activitats del servei pedagògic dels Tallers d’Història per difondre aquesta dansa entre tota la mainada i jovent de la ciutat.

Cada any els Tallers d’Història arriben a més de 3.000 alumnes i a les seves famílies, a través de prop de 130 xerrades i activitats de plàstica que es realitzen a les aules de les 6 escoles, 2 instituts, Centre de Formació d’Adults, PFI – PTT Guíxols – Vall d’Aro i l’Escola de Música. També es realitzen activitats formatives per al Consorci Surís Sant Feliu Gent Gran i l’Aula Cultural del Centre Cívic de Tueda.

Aquest any, a més, l’Agrupació Amics de la Sardana ha impartit un taller per aprendre a ballar sardanes per als alumnes de cicle mitjà (CM) de tots els centres de Primària de la Ciutat. També és especialment rellevant la col·laboració amb l’Escola de Música i el PFT – PTT Guíxols – Vall d’Aro.

Accions:

2.1 XERRADES A TOTS ELS CENTRES EDUCATIUS. Gener – abril 2020.

2.2 CONTE PER A EDUCACIÓ INFANTIL I PRIMÀRIA. Gener – abril 2020.

2.3 TALLERS DE PLÀSTICA A TOTS ELS CENTRES EDUCATIUS. Gener – abril 2020.

2.4 GUIA DE LECTURA A PROPOSTA DE LA BIBLIOTECA PÚBLICA OCTAVI VIADER I MARGARIT. Gener – abril 2020.

2.5 PROPOSTA DIDÀCTICA D’EDUCACIÓ EN VALORS: LA SARDANA DANSA IGUALITÀRIA I PATRIMONI DE LA HUMANITAT. Març 2020.

2.6 ELABORACIÓ D’UNITATS DIDÀCTIQUES PER NIVELLS. Abril – Juny 2020.

2.7 TALLERS PER A APRENDRE A BALLAR SARDANES PER A CM DE PRIMÀRIA, ORGANITZAT PER L’AGRUPACIÓ AMICS DE LA SARDANA. Gener – abril 2020.

2.8 TALLER PER AL CONSORCI SURÍS SANT FELIU GENT GRAN, AMB EL PFI – PTT GUÍXOLS – VALL D’ARO. Març 2020

2.9 RUTA DE LA SARDANA ORGANITZADA PER L’ESCOLA DE MÚSICA CONJUNTAMENT AMB L’ESCOLA DE COBLA DE L’ESCOLA GAZIEL. Abril 2020.

2.10 TALLER PER APRENDRE A BALLAR SARDANES I FLASH MOB PER A ALUMNES DE 4RT D’ESO, PFI- PTT GUÍXOLS –VALL D’ARO I CENTRE DE FORMACIÓ D’ADULTS, AMB PARTICIPACIÓ DELS ALUMNES DE L’ESCOLA DE MÚSICA. Octubre – Novembre 2020.

 

2.1 XERRADES A TOTS ELS CENTRES EDUCATIUS. Gener – abril 2020

Els objectius principals de la xerrada son dos:

-          Comunicar uns conceptes molt bàsics sobre la sardana i la seva història, mirant de contrastar-ho amb les danses que els joves ballen actualment.

-          Conèixer l’especial relació de Sant Feliu de Guíxols amb el fet sardanístic.

 

El guió dels continguts és següent, tenint en compte que els s’adaptaran a cada nivell (cicles inicial i mitjà de Primària; cicle superior de Primària i 1r i 2n ESO; 3r i 4t ESO i Batxillerat) i que es troben disponibles en línia a http://arxiumunicipal.guixols.cat/tallers-d-historia/sant-feliu-de-guixols-a-ritme-de-sardana.html:

1. Què és la sardana?

2. Quan va néixer?

3. Qui és Juli Garreta? Què representa la sardana “Juny”?

4. Fet sardanístic a Sant Feliu de Guíxols.

5. Els Viatges Blaus: un exemple de la popularitat de les sardanes.

6. John i Patricia Langdon-Davies: els anglesos que estimaven les sardanes.

7. La sardana i l’associacionisme: el Casino dels Nois i l’Agrupació Amics de la Sardana.

 

2.2 CONTE JULI GARRETA I EL DRAC DALMACI (EDUCACIÓ INFANTIL I PRIMÀRIA). Gener – abril 2020

Proposta de conte per a educació infantil i cicle inicial de Primària, Juli Garreta i el drac Dalmaci, basat en una història de Josep Almar. La nostra història explica com el drac es troba amb Juli Garreta mentre cerca inspiració per compondre la sardana “Nydia” que ha d’estrenar l’any 1912 per la Festa Major de Sant Feliu de Guíxols. El drac li demana ajuda per trobar una princesa i un Sant Jordi que vulguin capgirar la llegenda tradicional i ser protagonistes d’una autèntica història de pau i amor, lliure d’estereotips de gènere.

S’han fet dues versions del conte, una per a Educació Primària i una per a Educació Infantil (en línia a http://arxiumunicipal.guixols.cat/publicacions/quaderns-didactics-el-trinquet/6661-juli-garreta-drac-dalmaci.html). Per a l’alumnat d’EP, especialment els de cicle superior, el conté de to molt poètic ha estat pensat per a activitats de lectura col·lectiva a la classe o bé en família. La versió per Educació Infantil, més simplificada, se centra en l’acció.

 

2.3 TALLERS DE PLÀSTICA A TOTS ELS CENTRES EDUCATIUS. Gener – abril 2020

Enguany la proposta de plàstica, elaborada per Rosa M. Rourich, treballarà diferents aspectes a l’entorn de la sardana:

1. El cercle com a símbol: constatar que el cercle és l’única figura geomètrica que es pot anar fent més gran sense que perdi la seva forma; veure el significat que el cercle ha tingut des de la prehistòria.

2. Ballar en cercle: la representació del moviment i el ritme a través de la forma i el color per mitjà de l’obra d’autors de diferents èpoques i estils (Botticelli, Brueghel, Gale, Matisse, Picasso, Dalí, Tàpies, etc). Com autors catalans han representat la sardana i l’ambient que l’envolta (Nogués, Durancamps, Sacharoff, Blancafort, Vilacèque, Motjé, Carbonell)

3. Sardanes esculpides. Veure que en molts llocs de Catalunya hi ha monuments dedicats a la sardana i com molts autors l’han representada en 3D

4. Pintar la música. Conèixer com Kandinsky va representar els colors de la música i així va iniciar la concepció de l’art abstracte. Contrastar-ho amb Neil Harbisson, l’artista amb monocromatisme que té implantat un aparell que tradueix les freqüències dels colors a notes musicals.

Les propostes de treball s’adapten a cada nivell i estan disponibles en línia a

http://arxiumunicipal.guixols.cat/tallers-d-historia/sant-feliu-de-guixols-a-ritme-de-sardana.html.

 

2.4 GUIA DE LECTURA A PROPOSTA DE LA BIBLIOTECA PÚBLICA OCTAVI VIADER I MARGARIT. Gener – abril 2020

Selecció d’una trentena de publicacions sobre diferents aspectes de la sardana, vistos a través de diversos tractaments. Per aquest motiu, les publicacions es relacionen per gèneres. Així hi podreu trobar assajos per aprendre a ballar sardanes, a ensenyar-ne, sobre com la viuen els joves, quina és la seva història, la relació d’aquesta dansa amb les bruixes o el seu valor etnològic, entre d’altres. També hi ha obres literàries inspirades en la sardana i llibres especialment pensats per als infants. S’ofereix a les escoles la possibilitat de disposar d’una maleta viatgera amb els títols recomanats.

Disponible en línia a

http://arxiumunicipal.guixols.cat/attachments/tallers_historia/sardanes/arxiu_guixols_sardana_guia_lectura_biblioteca.pdf

 

2.5 ELABORACIÓ RECURS DIDÀCTIC PER A L’EDUCACIÓ EN VALORS. LA SARDANA DANSA IGUALITÀRIA I PATRIMONI DE LA HUMANITAT. EN COL·LABORACIÓ AMB EL SIAD, L’AGRUPACIÓ AMICS DE LA SARDANA I EL MUSEU D’HISTÒRIA. Març 2020.

Aquest recurs ha estat elaborat amb motiu del dia 8 de març, Dia internacional de les dones. Abasta una explicació molt simple sobre la sardana i la cobla i se centra en els valors que tradicionalment s’han donat a la sardana i que són els de germanor, igualtat, harmonia i integració. Aquesta dansa representa Catalunya i s’ha proposat que sigui declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO. Pel que fa als rols de gènere, la sardana actualment és una dansa igualitària, tanmateix no sempre ha estat així. Per altra part, la presència normalitzada de dones intèrprets a les cobles encara és una assignatura pendent. El recurs convida a analitzar els rols de gènere a la sardana i la seva evolució; també proposa l’anàlisi del paper masculí i femení en altres danses i esdeveniments culturals protegits per la UNESCO i, en la mateixa línia, l’observació i anàlisi de danses i balls que actualment són populars entre el jovent.

Recurs disponible en línia a

http://arxiumunicipal.guixols.cat/attachments/tallers_historia/sardanes/arxiu_guixols_tallers_sardanes_dansa_igualitaria.pdf

 

2.6 ELABORACIÓ D’UNITATS DIDÀCTIQUES PER NIVELLS. Gener – abril 2020

Elaboració de quaderns amb propostes didàctiques per tal que l’alumnat dels diferents nivells aprengui què es la sardana, des d’un punt de vista històric i musical i també perquè coneguin els fets i personatges sardanístics més rellevants per a Sant Feliu de Guíxols. L’elaboració, d’acord amb els currículums del Departament d’Ensenyament, va a càrrec de la Dra. Maria Calzada i Olivella. El material es difondrà en línia a la pàgina web dels Tallers d’Història. El sumari és el següent:

1. Introducció

2. Juli Garreta

3. Elements i història de la sardana

3.1 La música: la inspiració. Composició i obra escrita (les sardanes)

3.2 Una formació musical única: la cobla

3.3 La coreografia: aprendre a ballar a sardanes

4. La sardana com a fet cultural :

4.1 Esdeveniment social

4.2 Literatura i sardana: Joan Maragall

4.3 Sant Feliu i la sardana

5. Treballem una sardana: “Juny”

 

2.7 TALLERS PER APRENDRE A BALLAR SARDANES A CM DE PRIMÀRIA. Gener – abril 2020

L’Agrupació Amics de la Sardana de Sant Feliu de Guíxols ha organitzat i impartit un taller perquè els alumnes de cicle mitjà (3r i 4t) de totes les escoles de Sant Feliu de Guíxols aprenguin a ballar sardanes. El taller consisteix en 2 sessions per a cada grup-classe.

 

Al final del taller, hi haurà una ballada conjunta de tots els alumnes per Sant Jordi a l’escola L’Ardenya.

 

2.8 PROPOSTA PER AL CONSORCI SURÍS SANT FELIU – GENT GRAN, ORGANITZADA CONJUNTAMENT AMB EL PFI – PTT GUÍXOLS – VALL D’ARO. Març 2020

En aquest cas l’activitat s’adreça a la tercera edat i s’integra dins teràpies de reminiscència. Realització de la xerrada als dos centres del Consorci, on prèviament han fet treball de memòria remota. Posteriorment a la xerrada, els alumnes del PFI – PTT aniran als dos centres per fer una experiència d’intercanvi amb la gent gran sobre la sardana i les festes. Per una part, la gent gran explicarà a l’alumnat del PFI – PTT el que representava la sardana per a ells i els ensenyaran a puntejar la sardana. Per una altra part, l’alumnat del PFI – PTT els explicaran a la gent gran què ballen i els faran una demostració de balls urbans. Prèviament a la realització d’aquest taller d’intercanvi, l’alumnat del PFI – PTT han realitzat les xerrades i tallers de plàstica sobre la sardana dels Tallers d’Història; i també reben una xerrada formativa sobre l’envelliment per part de la direcció i dels psicòlegs del Consorci.

 

2.9 “CONCERT ITINERANT DE LA COBLA GAZIEL” ORGANITZAT PER L’ESCOLA DE MÚSICA I L’ESCOLA DE COBLA DEL CENTRE DE PRIMÀRIA GAZIEL. 2 Abril 2020, 11:00 h a 12:30 h

L’Escola de Música organitza conjuntament amb l’Escola Gaziel un concert itinerant amb els alumnes del projecte de Música de Cobla. Els alumnes que hi participin assistiran a 4 microconcerts en indrets emblemàtics per al fet sardanístic guixolenc, que es complementaran amb l’explicació de la vinculació d’aquell lloc amb la sardana. Adreçat als alumnes de 3r i 4rt (100 alumnes).

1- Monestir: 11h

2- Passeig: Cobla 11.20h

3- Rambla: Casa Garreta 11.40

4- Ajuntament: Capitalitat de la Sardana 12h

 

2.10 TALLER DE DANSA I FLASH MOB A RITME DE SARDANA, ALUMNES DE 4T D’ESO, PFI- PTT GUÍXOLS –VALL D’ARO I CENTRE DE FORMACIÓ D’ADULTS, AMB PARTICIPACIÓ DELS ALUMNES DE L’ESCOLA DE MÚSICA. Octubre – novembre 2020

Conjuntament amb l’Agrupació Amics de la Sardana de Sant Feliu de Guíxols s’organitzarà un taller per aprendre a ballar sardanes, adreçat a adolescents, concretament a l’alumnat de 4t d’ESO, PFI – PTT i Escola de Formació d’Adults. El Taller finalitza amb el rodatge d’un flash mob en diferents espais de la ciutat (1 per grup – classe), en el qual participaran els alumnes de l’Escola de Música.

 

3. ACTIVITATS DE DIFUSIÓ PER AL PÚBLIC EN GENERAL

Per a la difusió de la sardana, la seva història i la seva relació amb la ciutat entre el gran públic, l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols ha promogut les accions següents3.1 COMPILACIÓ DE RECURSOS PER A CONÈIXER LA SARDANA. Gener a juny de 2020

3.2 EXPOSICIÓ “JULI GARRETA, EL PAISATGE FET MÚSICA”. Març a agost de 2020

3.3 EXPOSICIÓ DE TREBALLS DE PLÀSTICA “A RITME DE SARDANA”. Abril a juny de 2020

3.4 NARRACIÓ DEL CONTE I EXHIBICIÓ DE SARDANES PER SANT JORDI. 23 d’abril.

3.5 L’ARJAU NÚM. 84. GARRETA, CENT ANYS DESPRÉS. Juny 2020

3.6 ESTRENA DE LA VERSIÓ CANTADA DE LA SARDANA “JUNY” DE JULI GARRETA

 

3.1 COMPILACIÓ DE RECURSOS PER A CONÈIXER LA SARDANA. Gener a juny de 2020

Cerca i compilació per part de l’Arxiu Municipal de recursos elaborats per altres institucions per tal de donar a conèixer la sardana: Servei de Cooperació Cultural de la Diputació de Girona, Palau de la Música, Museu de la Música de Barcelona, Agrupació Sardanista Continuïtat i Tres Quartans de Tarí , Confederació Sardanista de Catalunya, etc. Difusió dels enllaços a través dels Tallers d’Història.

Difusió a mode de portal, a través de la web dels Tallers d’Història, a

http://arxiumunicipal.guixols.cat/tallers-d-historia/sant-feliu-de-guixols-a-ritme-de-sardana.html

 

3.2 EXPOSICIÓ “JULI GARRETA, EL PAISATGE FET MÚSICA”. Març a agost de 2020

Inauguració: Diumenge 22 de març a les 11.00 h.

Museu d'Història (Antic Hospital, c/ Hospital, 33-35)

Per a més informació: https://museu.guixols.cat/

 

L’exposició de caràcter didàctic i interactiu, enfocada a la comunitat educativa però amb una ànima de divulgació a la resta de la ciutadania i a altres visitants. El Museu d’Història de Sant Feliu ofereix anualment l’exposició-taller de temàtica coordinada amb els Tallers d’Història. Hi participen els centres d’ensenyament de Primària, Secundària, Escola d’Adults i Escola de Música.

L’exposició té com a objectiu aprofundir en totes les facetes del músic Juli Garreta, explicant el seu trajecte biogràfic i superant una imatge localista del personatge. Es vol també revaloritzar la seva obra no només com a músic sinó com a personatge cabdal de la cultura catalana de l’època. Juli Garreta és molt més que sardanes. Va saber donar una nova musicalitat a la sardana i imaginar noves composicions dins els àmbits orquestrals. Enamorat de la seva terra, la seva música es plena de records del territori on vivia. La sardana “Juny” és l’himne de la ciutat de Sant Feliu de Guíxols i és un objectiu més conèixer-lo per estimar-lo.

L’exposició tindrà tres parts diferenciades: la cobla, Juli Garreta i les cobles-orquestres guixolenques.

El primer àmbit esdevé un espai de joc i descoberta per conèixer els sons i instruments de la cobla.

La segona part fa un repàs biogràfic a la figura de Juli Garreta posant èmfasi en, més enllà de la sardana, les altres modalitats que Garreta va cultivar: la cançó, l’orquestra i la música de cambra. Part important de la mostra es dedica a la influència de certes personalitats del món cultural i a l’impacte de la seva obra (Pau Casals, Stravinsky, Josep Pla, Gaziel). La música també serà un referent a l’exposició i es podran escoltar les diferents modalitats musicals que ell va composar.

I, en darrer lloc, l’espai dedicat a referenciar el passat i actualitat sardanístics a Sant Feliu de Guíxols.

L’exposició, produïda pel Museu d’Història de Sant Feliu de Guíxols ha comptat amb la col·laboració de l’Agrupació d’Amics de la Sardana de Sant Feliu de Guíxols, Associació Sardanista Continuïtat de Torroella de Montgrí, l’Arxiu Municipal de Sant Feliu de Guíxols, la Biblioteca de Catalunya, l’Arxiu Nacional de Catalunya, el Museu d’Història de Girona, el Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí, l’Escola de Música de Sant Feliu de Guíxols, l’Escola de Música de Palafrugell, la cobla Principal de la Bisbal, la cobla la Principal de Banyoles, i particulars que han cedit imatges i objectes.

 3.3 EXPOSICIÓ DE TREBALLS DE PLÀSTICA “A RITME DE SARDANA”. Abril a juny de 2020

Mostra dels treballs de plàstica realitzats a tots els centres educatius durant els Tallers d’Història “A ritme de sardana”. Exposició coordinada amb l’exposició “Juli Garreta, el paisatge fet música”, organitzada pel Museu d’Història.

Lloc: capella de l’antic Hospital, 23 d’abril fins al 14 de juny.

 

 3.4 NARRACIÓ DEL CONTE I EXHIBICIÓ DE SARDANES PER SANT JORDI. 23 d’abril.

Narració del conte Juli Garreta i el drac Dalmaci i audició de sardanes amb exhibició.

Placeta de Sant Joan: 17.30 – 18.15 h.

Presentació i sessió del conte infantil dels Tallers d’Història a la placeta Sant Joan

Capella de l’Antic Hospital: 18.30 – 18.55 h.

Inauguració de l’exposició a la Capella dels treballs escolars dels Tallers d’Història

Sardanes amb exhibició d’un esbart dansaire

Plaçal Mercat: 19.00.

 3.5 L’ARJAU NÚM. 84. Juny 2020

Edició del número 84 de la revista L’Arjau, Garreta, cent anys després, dedicada monogràficament a la revisió d’aquest autor i a la seva contextualització dins del moviment noucentista. Volum coordinat conjuntament amb Joaquim Rabaseda i que comptarà amb les col·laboracions d’Anna Costal, Joan Gay, Joaquim Rabaseda, Marisa Ruiz, Laia de Quintana i Eva Vázquez.

 

 3.6 ESTRENA DE LA VERSIÓ CANTADA DE LA SARDANA “JUNY” DE JULI GARRETA. Data i lloc per determinar

Recuperació de la versió cantada de la sardana “Juny” que va ser estrenada l’any 1928 a s’Agaró. Aquesta sardana és l’obra més coneguda i representativa de Garreta i és l’himne de Sant Feliu de Guíxols des de l’any 2010. Ambrosi Carrión i Josep Tharrats varen escriure lletres per a la versió cantada de la sardana, que va estrenar-se el 12 d’agost (en una excursió de Viatges Blaus) amb arranjaments de Josep Baró i Güell. Aquest és un projecte de l’Escola de Música en col·laboració amb el Cor Jove de l’Orfeó Català.

 

 

 

Programa d'activitats

ATENCIÓ, ELS ACTES DE PROCLAMACIÓ QUEDEN SUSPESOS FINS A NOVA DATA PEL CORONAVIRUS

Dissabte, 21 de març de 2020 [ajornat a nova data -indeterminada- pel coronavirus]

11:00 h. Acte protocol·lari i parlaments, amb l’estrena de la sardana oficial de la Capitalitat al Teatre -Auditori Narcís Masferrer. A la sortida la Colla Gegantera Ganxona,acompanyarà la Comitiva.

12:30 h. Inauguració de la pintura de la capitalitat, al Pati de l’Ajuntament, obra de l’artista Josep Mª Alarcón.

13:00 h. Ballada de sardanes amb la cobla La Principal de La Bisbal al Passeig del Mar (davant Ajuntament).

14:30 h. Dinar de germanor a l’envelat del Guíxols Arena.

Hi haurà un bus a disposició de les persones que no tinguin mitjans per pujar del Passeig del Mar a l’envelat. Lloc per aparcar gratuït.

Preu del dinar: 25 euros per persona. Tothom que hi vulgui assistir cal ingressar l’import al compte nº ES22 2100 8104 2823 0006 0741 de La Caixa, fent constar el nom, població i la quantitat de persones assistents. (Si sou celíacs, ens ho feu saber). Data límit per apuntar-vos divendres 13 de març.

Menú:

1er.

Pernil Ibèric - Anxoves de l’Escala

Peixet a l’andalusa - Paté amb torradetes

Assortiment de formatges amb torradetes

Croquetes casolanes - Pa amb tomata

2on.

Arròs mar i muntanya

Postres

Aigua, vi, cava i cafè.

Hi haurà servei de bar fins l’inici del concert.

17:00 h. Final de Festa. Concert “Amb regust de mar” a càrrec de la cobla La Principal de La Bisbal i el grup d’havaneres Port Bo, on s’escoltaran estrenes, peces emblemàtiques i properes, interpretades en solitari i conjuntament. Un espectacle fet a mida i només per aquest dia. Al Guíxols Arena (Entrada lliure).

______________________________________

 

 • Exposició “Juli Garreta,el paisatge fet música”: Del 22 de març al 31 d’agost de 2020-02-09. Inauguració:Diumenge 22 de març a les 11:00h. Museu d’Història( Antic Hospital,c/ Hospital,33-35) Per més informació: https://museu.guixols.cat/
 • Dimecres 25 de març a les 19:00h. Començament d’un curset per aprendre a ballar sardanes al primer pis del Casino dels Nois. Es continuarà cada dimecres a la mateixa hora i al mateix lloc fins el 6 de maig
 • Dissabte 11 d’abril a les 20:00h. Camins del Paradís,Poemes de Jacint Verdaguer,amb Valentí Maymó, rapsode i tenor. A Casa Irla.
 • Dijous 23 d’abril,Sant Jordi. Dues sardanes a l’Escola Ardenya i quatre sardanes a la plaça 1 d’octubre amb la cobla Vila de La Jonquera.
 • Dissabte 25 d’abril a les 22:00h. Concert amb la cobla Jovenívola de Sabadell i el pintor Quim Moya,al Teatre - Auditori Narcís Masferrer.
 • Diumenge 26 d’abril a les 12:00h. Audició de sardanes amb la cobla La Pral. del Llobregat al Passeig dels Guíxols. A les 19:00h. Concert del Cor Jove de l’Orfeó a l’església.
 • Diumenge 3 de maig a les 11:00h. Trobada d’Escoles de Cobla als Jardins Juli Garreta. Amb les escoles participants : Cobla Santa Maria de Blanes,Conrad Saló i Palafolls.
 • Dissabte 23 de maig, a les 18:00h. Concert vigília d’Aplec al Teatre - Auditori Narcís Masferrer, amb la cobla La Principal de La Bisbal i la soprano Indira Ferrer. A les 22:30h. Audició de sardanes al Passeig del Mar (davant cafeteria Marabú), amb la cobla La Pral. de La Bisbal.
 • Diumenge 24 de maig a les 10:30h. / 16:30h. Als Jardins Juli Garreta, Aplec de la Sardana amb les cobles Tres Vents,Ciutat de Girona i Sant Jordi al matí i les mateixes cobles més La Pral. de La Bisbal a la tarda. En cas de pluja Pavelló Carles Nadal.
 • Dissabte 6 de juny a les 18h. Trobada de Falcons al Passeig del Mar. [ACTE PER CONFIRMAR]
 • Cap de Setmana 20/21 de juny: Vila Gegantera.
 • Dissabte 20 de juny a les 11:30h. Trobada d’Equipaments Cívics al pavelló de La Corchera amb la cobla Marinada.
 • Diumenge 21 de juny al Passeig del Mar, ballada de sardanes amb els Gegants.
 • Divendres 26 de juny a les 22:00h. A la Plaça 1 d’Octubre (Mercat), Presentació del doble CD amb la cobla La Pral. de La Bisbal. 5 sardanes de concert i 3 per ballar.
 • Diumenge 5 de juliol a les 19:00h. Al Guíxols- Arena,Concurs de Colles de Girona i Campionat Territorial de Catalunya,cobla Marinada.
 • Divendres 10 de juliol a les 22:15h. Ballada d’estiu a la Pista de bàsquet. Memorial Martí Masvidal amb la cobla Jovenívola de Sabadell.
 • Dimecres 15 de juliol vespre/nit. Porta Ferrada, batalla de cobles grans: La Principal de La Bisbal, Sant Jordi i Montgrins. Nit : La Pral. de La Bisbal i Montgrins.
 • Divendres 17 de juliol, a les 22:15h. Ballada d’estiu al Passeig del Mar,amb la cobla Ciutat de Girona.
 • Divendres 24 de juliol a les 22:15h. Ballada de sardanes al Passeig del Mar amb la cobla La Principal de Banyoles.
 • Dissabte 1 d’agost, Festa Major, a les 23:00h. Sardanes al Passeig del Mar,amb la cobla La Pral. de La Bisbal.
 • Dilluns 3 d’agost, Festa Major,a les 20:00h. Ballada de sardanes al Passeig del Mar, amb la cobla Ciutat de Girona.
 • Dimarts 4 d’agost, Festa Major, a les 20:00h. Ballada de sardanes al Passeig del Mar,amb la cobla Rossinyolets.
 • Divendres 7 d’agost a les 22:15 h. Ballada d’estiu al Passeig del Mar amb la cobla Bisbal Jove.
 • Divendres 14 d’agost a les 22:15h. Ballada d’estiu a la Pista de bàsquet amb la cobla Baix Empordà.
 • Divendres 21 d’agost a les 22:15h. Ballada d’estiu a la Pista de bàsquet amb la cobla Rossinyolets.
 • Acte per concretar: actuació dins el Festival Porta Ferrada. Es farà al mes d’agost (data per confirmar) i es farà al Teatre Auditori Municipal.
 • Del 10 al 27 de setembre, Exposició Filatèlica amb el segell de la Capitalitat.
 • Dissabte 12 de setembre a les 21:30h. Sardanes i cançons de Juli Garreta. Presentació de l’edició discogràfica de totes les sardanes de Juli Garreta,al Teatre - Auditori. Amb : Marta Valero,cantant ; Cobla de Cambra de Catalunya i el pianista Albert Guinovart.
 • Diumenge 13 de setembre a les 19:00h. Ballada de sardanes amb la cobla Tres Vents.
 • Acte pendent de concretar: Conferència de la musicòloga Anna Costal, pendent encara d’hora i recinte.
 • Dissabte 3 d’octubre a la tarda. Espectacle [per confirmar]
 • Diumenge 12 d’octubre a les 12:00h. Ballada de sardanes dins l’Aplec de la Verge del Bon Viatge, a l’ermita de Sant Elm.
 • Dissabte 21 de novembre a les 18:00h. Concert Diada del Soci al Teatre - Auditori amb les cobles: Bisbal Jove i Mil·lenària.
 • Diumenge 22 de novembre a les 12:00h. Ballada del Dia del Soci al Passeig dels Guíxols, amb la cobla La Pral. del Llobregat.
 • Dissabte 12 de desembre, tarda. Presentació Guia Sardanista i Premis Capital de la Sardana, a la Carpa de Guíxols Arena.
 • Dissabte 26 de desembre a les 12:00h. Ballada de Sant Esteve al Passeig del Mar, per la cobla Tres Vents.
 • Diumenge 3 de gener de 2021, a les 12:00h. Ballada de sardanes per la cobla Ciutat de Terrassa.
 • Gener,dia a concretar. Xerrada - col·loqui sobre la sardana.
 • Dissabte i diumenge 27/28 de febrer de 2021. Festa Anual de les Colles Sardanistes al pavelló La Corchera. Final de festa diumenge 28 amb la cobla Marinada.
 • Dissabte 13 de març de 2021. Cloenda de Capitalitat amb l’espectacle ”És quan canto que hi veig clar”. Amb la cobla Montgrins, Cor Cypsella, grup d’havaneres Port Bo, la soprano Indira Ferrer i Antoni Mas Bou.

 

OFICINES D'INFORMACIÓ
I ATENCIÓ CIUTADANA (OIAC)

Seu Central: Plaça del Mercat 6-9
oiac@guixols.cat · Tel. 972 32 70 00

Seu a Vilartagues: Plaça de Salvador Espriu s/n
oiac@guixols.cat · Tel. 972 82 01 01

Horari: feiners de 9 a 14 h 

Facebook  Twitter  Instagram

Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols

© 2016-2020 Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols
Avís legal · Accedir · Crèdits